Σταμάτησα να είμαι βλάκας και έμαθα Προγραμματισμό!

Kindly go to setting page and check the option "Place them manually"Το παρακάτω αποτελεί πραγματική ιστορία. Το πρωτότυπο κείμενο βρίσκεται εδώ.

Έχεις ακούσει ποτέ την έκφραση «έπαθα και έμαθα»; Η δική μου ιστορία είναι μία τέτοια περίπτωση. Αλλά πριν φτάσω σ’ αυτό, πρέπει να σου πω ότι…

Κάποτε ήμουν σαν κι εσένα.

Όταν ήμουν 26 χρονών έκανα μία δουλειά που μισούσα. Κάθε μέρα φορούσα γραβάτα που ένιωθα ότι με πνίγει, καθόμουν σε γκρι κουβούκλιο, με όλους να λένε απρόθυμα «κάθε Δευτέρα και δύσκολη» και εμένα να φοράω αυτό το ψεύτικο χαμόγελο που με έπνιγε. Έμενα ξύπνιος μέχρι αργά γιατί όσο πιο γρήγορα έπεφτα για ύπνο, τόσο πιο σύντομα θα έπρεπε να φορέσω αυτή τη γραβάτα, να δώσω μάχη με την κίνηση και να πάω να ξανακάνω κάτι που δεν άντεχα. Αλλά επειδή ακριβώς έμενα ξύπνιος μέχρι τόσο αργά, το ξυπνητήρι ήταν ακόμα πιο αμείλικτο το πρωί και η μέρα φάνταζε ατελείωτη.

Είχα περάσει στο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Μηχανολογίας, κατά τη διάρκεια του οποίου έπρεπε να παρακολουθήσω ένα μάθημα βασικών αρχών κώδικα τον πρώτο χρόνο. Το πιο πολύπλοκο πράγμα που είχα κάνει έως τότε ήταν να παίζω με το κομπιουτεράκι μου, παρ’ όλα αυτά τα πήγα καλά. Όχι μόνο μου άρεσε, αλλά ο καθηγητής μου έλεγε ότι είχα «ταλέντο στο να βρίσκω εκλεπτυσμένες λύσεις».

 Τον τελευταίο χρόνο των σπουδών μου άλλαξα κατεύθυνση και μπήκα στη Φιλοσοφική. Ορίστε, μπορείτε να γελάσετε. Οι γονείς μου πάντως σίγουρα γέλασαν.

Έτσι, βγήκα έξω στον «πραγματικό κόσμο» με ένα πτυχίο που δε με ωφελούσε σε τίποτα και καμία άλλη επιλογή από το να πιάσω δουλειά ως σερβιτόρος. Με τον καιρό κατάφερα να προαχθώ σε υπάλληλο με κουστούμι και γραβάτα. Μέχρι να καταλάβω ότι κάθε θέση πάνω από μένα έδειχνε το ίδιο μίζερη με αυτή που ήδη έκανα, είχα κολλήσει. Είχα γυναίκα και παιδί έτοιμο να έρθει στον κόσμο. Ευθύνες. Δεν μπορούσα να πάω πίσω στη σχολή και να ξαναδοκιμάσω.

Είχα κολλήσει.

Ένα βράδυ το συζητούσα με ένα φίλο και κάποια στιγμή με ρώτησε πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσα «in the zone». Δεν είχα ιδέα τι σήμαινε η έννοια αυτή εκείνη τη στιγμή, αλλά η Wikipedia λέει ότι είναι «η νοητική κατάσταση λειτουργίας κατά την οποία κάποιος, ενώ τελεί μία ενέργεια, έχει ένα αίσθημα διεγερμένης συγκέντρωσης, πλήρους αφοσίωσης και ευχαρίστησης κατά τη διάρκεια αυτής της ενέργειας».

Αντιλήφθηκα ότι η τελευταία φορά που ένιωσα in the zone ήταν όταν έκανα προγραμματισμό στο Πανεπιστήμιο.

Το να αλλάξω τη ζωή μου ήταν ένας δύσκολος αγώνας. Δεν είχα την πολυτέλεια του χρόνου να ψαχτώ μαθαίνοντας μόνος μου κι έτσι βρήκα ένα δάσκαλο για ιδιαίτερα που κόστιζε $25 την ώρα, χρήματα που στην ουσία δε μου περίσσευαν, για να με φτάσει στο κατάλληλο επίπεδο προγραμματιστή για να βρω δουλειά.

Κι όμως άξιζε. Σήμερα κάνω τη δουλειά των ονείρων μου γράφοντας κώδικα κάθε μέρα.

Καμιά φορά είναι λίγο ενοχλητικό να βλέπεις ότι πολλοί από αυτούς που έχουν την ίδια εμπειρία με εμένα είναι πολύ νεότεροι και μακάρι να είχα ξεκινήσει νωρίτερα. Ένα πράγμα που έμαθα από τους νεότερούς μου όμως ήταν ότι δεν ήταν καθόλου απαραίτητο να προσλάβω δάσκαλο. Οι περισσότεροι έμαθαν να γράφουν κώδικα όταν πήγαιναν ή αφού τέλειωσαν μόλις το σχολείο μέσω μαθημάτων online. Είναι αποκαρδιωτικό να σκέφτομαι πόσο χρόνο και χρήματα δαπάνησα στην εκπαίδευσή μου όταν θα μπορούσα να έχω ό,τι χρειάζομαι τόσο εύκολα.

Το να αλλάξω τη ζωή μου ήταν δύσκολο. Και αυτό με φέρνει πίσω στο ρητό «έπαθα και έμαθα».

Δε χρειάζεται να ξοδέψει κανείς μεγάλα ποσά σε ακριβά μαθήματα ή να πληρώσει για ιδιαίτερα για να μάθει να γράφει κώδικα σε επαγγελματικό επίπεδο. Μπορείς να βρεις όλη τη βοήθεια που χρειάζεσαι με ένα κλικ, καθώς υπάρχουν πολλές οικονομικές ή και δωρεάν επιλογές για ποιοτικά μαθήματα. Κάποιες από αυτές παρατίθενται πιο κάτω:

1. Coding Bootcamps: Τα Coding Bootcamps είναι ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης στον Προγραμματισμό, τα οποία συνήθως διαρκούν έως 14 εβδομάδες. Το Course Report είναι ένα portal μέσω του οποίου μπορεί να βρει κανείς όλες τις επιλογές των Coding Bootcamps παγκοσμίως (με εκπαίδευση σε αίθουσα ή online), σε αντικείμενα όπως Full-stack Web Development, Mobile development, Front-end Web Development, κ.α.

2. Massive Open Online Courses (MOOCs): Άλλη μία επιλογή για την εξ’ αποστάσεως εκμάθηση κώδικα είναι τα MOOCs, τα οποία παρέχουν σύντομα προγράμματα εκμάθησης παγκοσμίου εμβέλειας, σε συνεργασία με συμβεβλημένα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Εταιρίες και Οργανισμούς. Η παροχή εκπαίδευσης είναι δωρεάν ή με μικρό χρηματικό αντάλλαγμα και υπάρχει δυνατότητα πιστοποίησης. Ενδεικτικά, κάποια από αυτά είναι το CourseraEdXUdacityUdemy κ.α.

3. Free Interactive Lessons: Κάποιες από τις ιστοσελίδες που παρέχουν αποτελεσματικά και δοκιμασμένα προγράμματα εκμάθησης δωρεάν, όπως είναι οι CodecademyDashKhan AcademyThe Odin ProjectfreeCodeCamp κ.α.  Οι χρήστες μαθαίνουν επιλέγοντας το δικό τους ρυθμό εκπαίδευσης.

Στην κατηγορία των Bootcamps ανήκει και το 1ο Coding Bootcamp με Εγγυημένη Απασχόληση στην Ελλάδα από το Alliance For Digital Employability (AFDEmp). To Bootcamp είναι ένα ταχύρρυθμο και εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη εφαρμογών (400 ώρες σε 14 εβδομάδες), όπου νέοι εκτός εργασίας και χωρίς σχετικό υπόβαθρο, κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, προσλαμβάνονται σε αντίστοιχες θέσεις εργασίας από κορυφαίες εταιρίες-χορηγούς. Η μοναδικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος έγκειται στην εγγυημένη απασχολησιμότητα για το 100% των υποψηφίων, καθώς οι 30 συμμετέχοντες έχουν ήδη επιλεγεί από 20 κορυφαίες εταιρίες, που υποστηρίζουν το εγχείρημα και έχουν υπογράψει σχετικές συμβάσεις πρόσληψης, οι οποίες ενεργοποιούνται με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος!

Εάν θέλεις και εσύ να γίνεις προγραμματιστής, ένα από τα πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα παγκοσμίως και στην Ελλάδα με μισθό χωρίς προϋπηρεσία €900-€1.375 (μικτά) , δήλωσε εδώ το ενδιαφέρον σου για τις επόμενες δράσεις