Αρχικά…
Όλοι έχουμε περάσει από τη φάση της απόρριψης, όταν στέλνουμε βιογραφικά για μια νέα θέση εργασίας. Είναι μέρος του παιχνιδιού. Είναι λογικό ότι δεν κάνεις για όλους τους εργοδότες, όπως δεν κάνουν και για σένα όλοι οι εργοδότες. Αν όμως έχεις ήδη στείλει δεκάδες βιογραφικά χωρίς απάντηση, ίσως θα πρέπει να αναλογιστείς τι δεν γίνεται σωστά. Εδώ σου δίνουμε 4 λόγους που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
1. Στέλνεις βιογραφικά κυριολεκτικά οπουδήποτε
Η ποσότητα δεν πρέπει να υπερτερεί της ποιότητας. Δες προσεκτικά τις αρμοδιότητες της θέσης και βεβαιώσου ότι πληροίς τις προϋποθέσεις για να γίνεις αποδεκτός. Πόσα από τα προσόντα έχεις; Και αντίστροφα, μήπως έχεις υπερβολικά προσόντα για τη θέση; Αυτό το φαινόμενο δεν σπανίζει στην Ελλάδα. Φρόντισε να επικεντρωθείς εκεί που πιστεύεις ότι πληροίς τα περισσότερα κριτήρια.
2. Το βιογραφικό σου θέλει βελτίωση
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που “δείχνει” ποιος είσαι στον πιθανό σου εργοδότη; Σωστά κατάλαβες. Το βιογραφικό σου. Το οποίο έχει ένα και μοναδικό στόχο: να σου ανοίξει την πόρτα για τη συνέντευξη. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάποιος στο τμήμα προσωπικού να μην έδωσε αρκετή σημασία σε ένα καλό βιογραφικό. Αντικειμενικά όμως, όταν το έχεις στείλει ξανά και ξανά και δε λαμβάνεις απάντηση, πρέπει να προβληματιστείς για τη μορφή του. Είναι αρκετά γενικό; Έχεις εστιάσει στις σωστές λεπτομέρειες που θα σε αναδείξουν ως τον κατάλληλο υποψήφιο για τη θέση; Συνοδεύεται από κάποια επιστολή που εξηγεί γιατί κάνεις αίτηση; Έχει ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη; Έλεγξέ το με όση περισσότερη ακρίβεια μπορείς πριν το στείλεις.
3. Έχεις τις κατάλληλες συστάσεις;
Είναι αλήθεια πως όταν συναγωνίζεσαι με εκατοντάδες υποψηφίους για την ίδια θέση, το να έχεις κάποια σύσταση, βοηθάει το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει από τα εκατοντάδες που λαμβάνονται καθημερινά. Ρώτα τον περίγυρό σου, φίλους, οικογένεια ή συναδέλφους αν γνωρίζουν κάποιον στην εταιρία στην οποία θες να εργαστείς. Ή αξιοποίησε Networking Days για να γνωρίσεις εκπροσώπους εταιριών και να κάνεις αισθητή την παρουσία σου. Αν όχι, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Εστίασε στο να φτιάξεις το δίκτυό σου στο LinkedIn και φρόντισε να μπεις στο “ραντάρ” των ανθρώπων που δουλεύουν στο τμήμα προσωπικού.
4. Μήπως όντως φταίει η εταιρία;
Κάποιες φορές, μπορεί όντως να μην είναι δικό σου θέμα, αλλά θέμα της εταιρίας. Πολλές φορές οι εταιρίες δεν λειτουργούν με τον τρόπο που σκεφτόμαστε εμείς. Για παράδειγμα, ίσως για κάποιες θέσεις να έχει ήδη προεπιλεγεί ο υποψήφιος εσωτερικά, αλλά να κρατάνε τη θέση “ανοιχτή” για τυπικούς λόγους. Κάποιες φορές μπορεί να καθυστερούν γιατί μπορεί να άλλαξε ο προϋπολογισμός για τη συγκεκριμένη θέση ή τέλος, επειδή γενικά καθυστερούν.
Η βασική συμβουλή παραμένει: μην απογοητεύεσαι. Κάν’ τα όλα όσο πιο σωστά μπορείς και θα ανταμειφθείς.
Σου φάνηκε ενδιαφέρον αυτό το άρθρο; Γράψου στο newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος για τα νέα μας προγράμματα και δράσεις.