Πώς να αποτύχεις ως Προγραμματιστής

Ο κακός κώδικας δεν πρέπει να σε πτοεί. Μάθε πώς να διαχειρίζεσαι την κατάσταση, όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Ως web developer θα αποτυγχάνεις συχνά και πολλές φορές παταγωδώς, είτε είσαι άπειρος ή έμπειρος. Η διαδικασία αυτή όμως δε χρειάζεται να σε αγχώνει. Ο πανικός δεν είναι βοηθός και μπορεί να οδηγήσει στη λήψη βιαστικών αποφάσεων.

Αν καταλάβεις πώς να διαγνώσεις ένα πρόβλημα, μάθεις από τα λάθη σου και θυμηθείς ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και στους πιο έμπειρους developers, θα έχεις τη δυνατότητα να είσαι απολύτως “ζεν”, την επόμενη φορά που κάτι μπορεί να πάει στραβά.

Η στιγμή της κρίσης

Οκ, έκανες ένα λάθος. Η δουλειά εβδομάδων ή και μηνών με ατελείωτη κατανάλωση fast food και καφέδων, ξαφνικά βγάζει παντού “errors”, με αποτέλεσμα μεγάλο κομμάτι του site σου να καταρρέει. Πριν πανικοβληθείς, πάρε μια βαθιά ανάσα και θυμήσου πως όλοι κάνουν λάθη, ακόμα και μεγάλα και ότι δύσκολα θα χάσεις τη δουλειά σου για ένα τέτοιο λάθος. Εξάλλου οι Προγραμματιστές είναι περιζήτητοι. 😊

Οι έμπειρες ομάδες έχουν συνηθίσει να πηγαίνουν στραβά κάποια πράγματα. Όταν είσαι ο ηγέτης μιας ομάδας, ο τρόπος που αντιδράς σε ένα λάθος μπορεί να επηρεάσει όλη την ομάδα. Αν καταφέρεις να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, τα μέλη της ομάδας σου θα νιώθουν πιο άνετα και θα εργαστούν πιο αποτελεσματικά.

Κάνε ανάλυση και διάγνωση του προβλήματος. Αυτό ίσως είναι το δυσκολότερο μέρος

Είτε κάνεις debugging, είτε φτιάχνεις ένα λάθος, είτε γράφεις κώδικα για πρώτη φορά, είναι πολύ σημαντικό να μη βιάζεσαι. Γενικά, θα πρέπει να γράφεις ένα μικρό κομμάτι κώδικα κάθε φορά και μετά να τεστάρεις αν δουλεύει σωστά. Αν γράψεις μεγάλο κομμάτι κώδικα χωρίς να ελέγξεις, το πρόβλημα μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε. Περισσότερη ηρεμία, σημαίνει λιγότερα λάθη. Το άλλο που πρέπει να θυμάσαι για να είσαι καλός στο να βρίσκεις bugs, είναι πως δε διορθώνεις πάντα δικά σου λάθη, αλλά συχνά και κάποιων άλλων.

Συζήτησέ το

Η επικοινωνία είναι το κλειδί. Όταν κάνεις λάθος, μίλα στην ομάδα σου και κάνε απολογισμό των προβλημάτων. Είναι πιθανό κάποιος να έχει μια εύκολη λύση που δεν είχες φανταστεί. Οι ανοιχτές συζητήσεις μπορούν να φέρουν λύση σε πολλά προβλήματα.

Το μεγάλο κόλπο: Άσε τον Προγραμματιστή μέσα σου να δράσει

Μόλις βρεις το bug, συχνά το φτιάχνεις εύκολα. Ιδανικά, θα μπορείς να αποφύγεις το να πρέπει να ψάξεις γραμμή-γραμμή τον κώδικα και συχνά θα μπορείς να μαντέψεις πού είναι το λάθος.

Μάθε από την αποτυχία

Αν έχεις λίγη γνώση για την εφαρμογή και κυρίως, για τον εαυτό σου, το να φτιάχνεις λάθη μπορεί να γίνει πολύ γρηγορότερα. Αυτά έρχονται με τον καιρό και την εμπειρία, υπάρχουν όμως σύντομα «μονοπάτια», για να φτάσεις εκεί γρηγορότερα.

Βρες τον τρόπο σκέψης σου. Βρες ποιος είσαι

Ένας τρόπος να καταλάβεις και να μάθεις από τα λάθη σου, είναι να κρατάς ημερολόγια με τα «σφάλματα» που κάνεις. Αυτό σε κάνει να σκέφτεσαι περισσότερο τα λάθη που κάνεις. Αν περνάς χρόνο στο να τα καταγράφεις, είναι πολύ πιο πιθανό να το θυμηθείς την επόμενη φορά και να μην το επαναλάβεις στο μέλλον.

Θυμήσου: Ακόμα και οι πιο έμπειροι Προγραμματιστές κάνουν λάθη. Μόλις όμως μάθεις να χειρίζεσαι τις αποτυχίες σου αντί να πανικοβάλλεσαι, θα προλάβεις μελλοντικά προβλήματα και θα μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου.

Αυτές είναι μερικές από τις συμβουλές που δίνουμε στα Coding Bootcamps που πραγματοποιούμε. Αν πιστεύεις ότι σε ενδιαφέρει ο Προγραμματισμός, ρίξε μια ματιά στην ιστοσελίδα της AFDEmp και στο Coding Bootcamp 4 που ξεκινάει στις 5 Μαρτίου.

Πηγή: theindex.generalassemb.ly