Kindly go to setting page and check the option "Place them manually"
18/08/2016
Η Ελένη Νικολαΐδου, υπεύθυνη για το 1ο Coding Bootcamp με Εγγυημένη Απασχόληση και Project Manager του Alliance for Digital Employability μιλάει με το Γιώργο Αλοίμονο στα Parapolitika Radiofono 90,1FM.
Απομαγνητοφώνηση
Γιώργος Αλοίμονος: Και πάμε να δούμε τί είναι αυτή η πρωτοβουλία, ποια είναι αυτή η Συμμαχία. Θα μας επιτρέψετε επειδή η κα Νικολαΐδου είναι ένας νέος άνθρωπος να μιλάμε στον ενικό – διότι αυτός ο πληθυντικός δημιουργεί αποστάσεις και ακυρώνει την αμεσότητα της τεχνολογίας. Οπότε θα μου επιτρέψετε κα Νικολαΐδου, Ελένη λοιπόν, θέλω να μου πεις τί είναι αυτή η Συμμαχία και γιατί σχηματίστηκε.
Ελένη Νικολαΐδου: Καλημέρα Γιώργο.
Γιώργος Αλοίμονος: Καλημέρα.
Ελένη Νικολαΐδου: Σε ευχαριστούμε πολύ που μας δίνεις τη δυνατότητα να μιλήσουμε για αυτήν την πρωτοβουλία. Η πρωτοβουλία ονομάζεται Συμμαχία για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα, είναι εθελοντική και ο στόχος της είναι η μείωση της ανεργίας μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, κυρίως στον κλάδο της πληροφορικής και σε μεγάλο βαθμό στον προγραμματισμό.
Γιώργος Αλοίμονος: Γιατί είναι σημαντικό τα νέα παιδιά να δούνε ως μία εκδοχή επαγγελματικής κατάρτισης και καταξίωσης τον προγραμματισμό, τί δυνατότητες δίνει κάτι τέτοιο; Δηλαδή, για να κάνω το ερώτημα σαφέστερο, πιστεύεις και πιστεύετε όλοι εσείς στη Συμμαχία – που φαντάζομαι ότι εφόσον αποτελείται από εταιρείες του χώρου οι οποίες θέλουν να βοηθήσουν, άρα είναι μία στην ουσία μη κερδοσκοπική προσπάθεια – πιστεύετε ότι από τις μετρήσεις που κάνετε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κέντρο για αυτό το επάγγελμα και οι Έλληνες να βρουν διέξοδο και να γίνουν σημαντικό εργατικό asset στο εξωτερικό;
Ελένη Νικολαΐδου: Καταρχάς όπως είπες η πρωτοβουλία είναι 100% εθελοντική, δεν υπάρχει κάποιο όφελος από πίσω για κάποιον άνθρωπο ή για κάποια εταιρία. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με τον Έλληνα και τον προγραμματισμό. Όπως ξέρουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο άνεργοι με πολύ μεγάλο κομμάτι αυτών να είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουνε πτυχία, είναι σπουδαγμένοι. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων, άνω του 50%, επίσης είναι άνεργοι, συν ότι βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο να καλυφθούν θέσεις στον τομέα της πληροφορικής.
Γιώργος Αλοίμονος: Αυτό είναι το σημαντικό, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα να καλύψει τις ανάγκες της σε ανθρώπους που ασχολούνται με την πληροφορική και ειδικότερα στον τομέα του προγραμματισμού;
Ελένη Νικολαΐδου: Το πρόβλημα υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει και στην Ευρώπη, υπάρχει και στην Αμερική, υπάρχει σε όποια χώρα μπορούμε να φανταστούμε. Για παράδειγμα σήμερα το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στον κλάδο της πληροφορικής, κυρίως σε υψηλού επιπέδου δεξιότητες, στην Ευρώπη είναι γύρω στις 400.000 και προβλέπεται ότι θα φτάσει τις 800.000 κενές θέσεις μέχρι το 2020.
Γιώργος Αλοίμονος: Αυτό πώς πιστοποιείται, υπάρχουν δηλαδή κάποια επίσημα στοιχεία για αυτό;
Ελένη Νικολαΐδου: Αυτό κάθε χρόνο το μετράει μία ειδική μελέτη της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Τα τελευταία χρόνια το βγάζει κάθε 6μηνο και αυτά τα νούμερα είναι τα τελευταία που σας λέω.
Γιώργος Αλοίμονος: Και στην ουσία, αν δεν εκπαιδεύσουμε Έλληνες, πρώτον δε θα καλύψουμε τις ανάγκες της Ελλάδος, συγχρόνως θα αναγκαστεί η Ευρώπη να εισάγει τέτοιους ανθρώπους για να κάνουν αυτές τις δουλειές – δηλαδή, αν σκεφτούμε και το outsourcing, δηλαδή τη δυνατότητα να επιλέξεις εργαζόμενους σε άλλες χώρες, θα δίνουμε δουλειά σε χώρες όπως η Ινδία που διαπρέπει σε αυτό, ή άλλες χώρες που έχουν και τη γνώση αλλά φθηνότερα εργατικά χέρια. Η πρωτοβουλία αυτή φτιάχτηκε με τί σκοπό; Μετά τη Συμμαχία έχετε κάνει και μία πρωτοβουλία, ποια είναι αυτή η πρωτοβουλία;
Ελένη Νικολαΐδου: Καταρχάς η Συμμαχία φτιάχτηκε, όπως σας είπα, στη λογική ότι το όραμα το μεγάλο για μας είναι η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας, κυρίως στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια στον κλάδο της πληροφορικής και κυρίως στο προγραμματισμό, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των κενών αυτών θέσεων είναι στον προγραμματισμό. Και επειδή είπαμε για την Ευρώπη καλό είναι να μιλήσουμε και για την Ελλάδα: ότι σήμερα οι κενές θέσεις στον κλάδο της πληροφορικής είναι περίπου 1.000 – και προβλέπεται ότι θα πάνε γύρω στις 2.000 μέχρι το 2020. Οπότε, παρόλο που υπάρχει πολύ μεγάλη ανεργία και κυρίως στους νέους, βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες τις οποίες δεν μπορούμε και εμείς να τις αξιοποιήσουμε, είτε επειδή δεν έχουμε τα εφόδια σήμερα είτε επειδή 500.000 Έλληνες όπως ξέρουμε έχουνε φύγει από το 2009.
Γιώργος Αλοίμονος: Και πώς, με ποια πρωτοβουλία προσπαθείτε να αντιστρέψετε αυτήν την κατάσταση στη Συμμαχία;
Ελένη Νικολαΐδου: Η πρώτη δράση – (στην οποία) φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι – της Συμμαχίας είναι το λεγόμενο 1ο Coding Bootcamp με Εγγυημένη Απασχόληση, το οποίο, για να το πούμε έτσι απλά να το καταλάβει ο κόσμος, είναι ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα, αρκετά εντατικό, 12 εβδομάδων, όπου οποιοσδήποτε άνθρωπος ο οποίος έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά – που για μας λέγεται αλγοριθμικός τρόπος σκέψης – και από εκεί και πέρα όρεξη να εργαστεί, τελειώνει από ένα πρόγραμμα ως προγραμματιστής και εμείς του εγγυόμαστε βασικά τη θέση εργασίας του σε κορυφαίες εταιρείες της Ελλάδας.
Γιώργος Αλοίμονος: Ένα κρίσιμο ερώτημα που θα σκέφτονται και οι ακροατές και κυρίως οι νέοι άνθρωποι που μας ακούνε, αυτή η εκπαίδευση του δίνει μία πιστοποίηση, δηλαδή ένα χαρτί που θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να είναι μία εκπαίδευση η οποία είναι ανταλλάξιμη την αγορά εργασίας;
Ελένη Νικολαΐδου: Βεβαίως. Το πρόγραμμα έχει φτιαχτεί πατώντας πάνω στις καλύτερες πρακτικές του εξωτερικού και σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ένα πολύ μεγάλο μέλος της ακαδημαϊκής ομάδας είναι από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο και δίνει πιστοποιητικό εκπαίδευσης συν όλο αυτό αγκαλιάζεται από το φορέα πιστοποίησης PEOPLECERT, που είναι ένας παγκόσμιος φορέας, ο καλύτερος σε αυτό το οποίο κάνει, που είναι η πιστοποίηση προσώπων.
Γιώργος Αλοίμονος: Άρα, φτάνουμε σε αυτό το κρίσιμο σημείο που είναι η πιστοποίηση προσώπων. Και φτάνουμε στο σημείο που καταλαβαίνουμε ότι όταν θέλουμε να έχουμε μία πιστοποιημένη γνώση, μία γνώση η οποία μας βοηθάει να πάμε στην αγορά εργασίας και να πούμε «κοιτάξτε ξέρω αυτό», είναι πάρα πολύ σημαντική. Παλιότερα ήταν ένα πτυχίο πανεπιστημίου, ή ακόμα ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, ήξερες ας πούμε Αγγλικά και έπρεπε να το πιστοποιήσεις. Τώρα έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο όπου οι πιστοποιήσεις πολλές φορές είναι σημαντικότερες από το πτυχίο πανεπιστημίου, χωρίς να ακυρώνουμε την πανεπιστημιακή εκπαίδευση γιατί σου δίνει μία ευρύτερη γνώση, αλλά αυτή τη στιγμή όταν επικαλείσαι ότι γνωρίζεις προγραμματισμό, πρέπει να μπορείς και να το αποδείξεις.
Ελένη Νικολαΐδου: Έτσι ακριβώς είναι όπως το λες Γιώργο, και εμείς αυτή τη στιγμή πέρα από το ότι βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αγορά, επειδή η τάση με τα bootcamps ξεκίνησε από την Αμερική, ξεκίνησε ακριβώς στη λογική ότι πλέον τα προγράμματα των πανεπιστημίων είτε δεν καλύπτουν την αγορά εργασίας, είτε πλέον επειδή ακριβώς κρατάνε 3 με 4 χρόνια δεν καλύπτουνε άμεσα την αγορά εργασίας. Και από εκεί και πέρα, στο κομμάτι της πιστοποίησης αυτό το οποίο βλέπουμε είναι το ότι, ανεξάρτητα αν το ονομάζουμε πιστοποίηση ή όχι, ένα είδος εξέτασης στο τέλος, η οποία να γίνεται κάτω από σωστές διαδικασίες, αδιάβλητες κυρίως, είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας στο να μπορείς να πουλήσεις καλύτερα τον εαυτό σου σε οποιονδήποτε εργοδότη.
Γιώργος Αλοίμονος: Εγώ θέλω να πούμε τα πρακτικά πράγματα: πώς βρίσκει κανείς τη Συμμαχία, πώς μπορεί να μάθει για τη Συμμαχία;
Ελένη Νικολαΐδου: Καταρχάς, για τη Συμμαχία υπάρχει το website το οποίο λέγεται AFDEmp.org, που μπορεί ο οποιοσδήποτε να στηρίξει και τη Συμμαχία.
Γιώργος Αλοίμονος: Ωραία, μπαίνει κάποιος στο site της Συμμαχίας και θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα που έχει εγγυημένη εργασία, αυτό μου έκανε φοβερή εντύπωση, δηλαδή κάποιος που θα επιλεγεί να συμμετάσχει έχει εγγυημένη εργασία και μετά πλέον το μέλλον είναι στα χέρια του. Mετά θα πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει να παραμείνει σε αυτή τη θέση. Πώς μπορεί να συμμετάσχει, ποια είναι τα πρακτικά βήματα και ποια είναι τα χρονικά περιθώρια που πρέπει να το κάνει; Τα deadline που λέμε.
Ελένη Νικολαΐδου: Ωραία, καταρχάς το συγκεκριμένο site για το Coding Bootcamp είναι afdemp.org/bootcamp. Οι υποψήφιοι αυτό το οποίο πρέπει να κάνουν είναι να συμπληρώσουν μία online αίτηση η οποία έχει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία ζητάμε. Πέρα από το να συμπληρώσει τα στοιχεία του, του ζητάμε να ανεβάσει ένα βιντεάκι 30 δευτερολέπτων όπου πρέπει να μας εξηγήσει γιατί πρέπει να τον επιλέξουμε δεδομένου ότι έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Μία άλλη προαιρετική ερώτηση που είναι η έμπνευση από το εξωτερικό, και από εκεί και πέρα πρέπει να πάρει μέρος σε κάποια τεστ, logical reasoning test όπως τα λέμε εμείς, τα οποία έχουν σαν στόχο να καταλάβουν κατά πόσο ο άνθρωπος αυτός έχει το λεγόμενο αλγοριθμικό τρόπο σκέψης που είναι απαραίτητος για να γίνει κάποιος προγραμματιστής.
Γιώργος Αλοίμονος: Αν κάποιος δεν τα καταφέρει να επιλεγεί, του δίνετε κάποιους πρακτικούς τρόπους για να ξανακάνει αίτηση, να διορθώσει τα προβλήματα, του δίνετε ένα feedback, δηλαδή μία πληροφόρηση ότι απέτυχες για αυτό και για αυτό το λόγο;
Ελένη Νικολαΐδου: Μέχρι τώρα δε μας έχει ρωτήσει κάποιος επειδή ακόμα δεν έχουμε μπει στη διαδικασία που να απορρίπτουμε υποψηφίους, καθώς η διαδικασία θα τρέξει για κάποιες εβδομάδες ακόμα.
Γιώργος Αλοίμονος: Πότε λήγει η διαδικασία;
Ελένη Νικολαΐδου: Αυτή τη στιγμή έχουμε πει ότι θα σταματήσουμε να δεχόμαστε αιτήσεις την Κυριακή 28 του μήνα. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να τραβήξουμε τη διαδικασία παραπάνω.
Γιώργος Αλοίμονος: 28 Αυγούστου εννοείς;
Ελένη Νικολαΐδου: 28 Αυγούστου. Τί σου είπα;
Γιώργος Αλοίμονος: “Του μήνα”, απλώς μήπως ξέχασες.
Ελένη Νικολαΐδου: Μέχρι τώρα δε μας έχει συμβεί να μας ζητήσουνε feedback, αλλά σίγουρα μέχρι στιγμής ό,τι ερώτηση μας έχει ρωτήσει ο οποιοσδήποτε υποψήφιος, την απαντάμε στον καλύτερο βαθμό που μπορούμε.
Γιώργος Αλοίμονος: Και πάμε λοιπόν, κάνει κάποιος την αίτηση, εξετάζεται από ένα πάνελ ακαδημαϊκών όπως μας είπες, και ειδικών, περνάει. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Ελένη Νικολαΐδου: Το επόμενο βήμα από τη στιγμή που κάνει την αίτηση είναι ότι θα περάσει από αυτό το πάνελ που δεν είναι μόνο ακαδημαϊκοί, είναι και άνθρωποι του business μέσα, διότι εμάς, ο στόχος αυτού του προγράμματος – είναι πολύ εντατικό όπως είπαμε, 12 εβδομάδων, στο οποίο οι άνθρωποι μαθαίνουν είτε τη γλώσσα προγραμματισμού JAVA, είτε τη γλώσσα προγραμματισμού C#/.NET – είναι ότι πέρα από το να μπορέσουνε να βγάλουνε ακαδημαϊκά το πρόγραμμα, είναι ότι είναι και προσλήψιμοι, θα μπορούν να προσληφθούν, και όχι στο τέλος της διαδικασίας αλλά από την αρχή της διαδικασίας. Άρα, αυτό το πάνελ έχει σαν στόχο να βρει 60 τέτοιους ανθρώπους. Οι 60 αυτοί θα γίνουν 40 κατόπιν συνεργασίας με τις εταιρείες οι οποίες έχουν ενδιαφερθεί να λάβουνε μέρος στο πρόγραμμα, οι οποίες είναι κορυφαίες εταιρείες όπως ανέφερα και πριν, οι οποίες από τους 60 υποψήφιους θα καταλήξουν στους 40. Από εκεί και πέρα εμείς έχουμε εξασφαλίσει για τις εταιρείες ότι αυτοί οι 60 που θα φτάσουν στα χέρια τους, και θα μπορέσουν να επιλέξουν, είναι κορυφαίοι. Για αυτό και έχουμε όλη αυτή τη διαδικασία.
Γιώργος Αλοίμονος: Εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Στο χώρο της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών η έννοια της αριστείας δεν έχει να κάνει με διαχωρισμό, έχει να κάνει, αν θέλεις, με τους ανθρώπους που είναι πιο έτοιμοι, πιο εκπαιδευμένοι για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε ένα περιβάλλον το οποίο συνεχώς αλλάζει. Δηλαδή, επειδή έχουμε την παραφροσύνη να πιστεύουμε ότι επειδή μπορούμε να ανοίγουμε το laptop μας δε μας κάνει ειδικούς. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ειδικοί και για να είσαι ειδικός πρέπει να διαβάζεις, να μελετάς συνέχεια, γιατί οι τεχνολογίες αλλάζουν μέρα με τη μέρα, και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Γι’ αυτό ακριβώς ο καλός προγραμματιστής, αυτός που του αρέσει, αυτός που μπορεί να παρακολουθήσει τις αλλαγές είναι δυσεύρετος γιατί μπορεί να δημιουργήσει το μέλλον της τεχνολογίας. Θέλω να σε ρωτήσω κάτι που μας ρωτάει ένας ακροατής: πρέπει να έχει τελειώσει, λέει, κάποιος υπολογιστές για να το κάνει; Ποιο είναι το background που ψάχνεις, δηλαδή ποιος μπορεί να συμμετέχει; Ας πούμε ένας άνθρωπος έχει τελειώσει μαθηματικά, έχει τελειώσει κοινωνιολογία αλλά έχει μία δυνατότητα να καταλαβαίνει, μπορεί να συμμετέχει;
Ελένη Νικολαΐδου: Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτήν την ερώτηση, διότι για μας καταρχάς οι πρώτοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν τη δυναμική να ολοκληρώσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι ο μεγάλος αριθμός ανέργων ανθρώπων που έχουν τελειώσει από αυτούς τους κλάδους, όπως ανέφερες: θετικές κατευθύνσεις, φυσικοί, μαθηματικοί και ούτω καθεξής. Διότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν το λεγόμενο αλγοριθμικό τρόπο σκέψης – αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το δεύτερο είναι ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα προτιμάμε ανθρώπους που δεν έχουν κανένα background στην πληροφορική, διότι για μας είναι πολύ εύκολο, αρκεί ο άλλος να έχει τον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης μέσα από 12 εβδομάδες να βγει ως προγραμματιστής, και αυτό δεν το λέμε εμείς, είναι οι καλύτερες πρακτικές όπως είπαμε από το εξωτερικό.
Γιώργος Αλοίμονος: Υπάρχει ηλικιακό όριο, πρέπει κάποιος να είναι από μία ηλικία μέχρι κάποια για να συμμετάσχει;
Ελένη Νικολαΐδου: Όχι βέβαια.
Γιώργος Αλοίμονος: Άρα ένας μαθητής λυκείου ο οποίος είναι γάτα με τους υπολογιστές και θέλει να επενδύσει σε αυτό μπορεί να το ρισκάρει.
Ελένη Νικολαΐδου: Ναι, όχι μόνο ένας απόφοιτος λυκείου αλλά και ένας άνθρωπος ο οποίος έχει κάποια εργασιακή εμπειρία σε έναν κλάδο ο οποίος πλέον βλέπει ότι δεν υπάρχει μέλλον, διότι αυτό είναι κάτι που βλέπουμε πολύ συχνά σήμερα, ότι έχει σπουδάσει ένα α’ πράγμα πριν από 10 χρόνια και σήμερα πλέον δεν είναι επίκαιρο ή δεν μπορείς να προσληφθείς. Ενώ σε θέσεις Digital Marketing, Προγραμματισμού, Internet of Things, Big Data γίνεται πανικός.
Γιώργος Αλοίμονος: Θέλω 2 ερωτήσεις Ελένη: πρώτον, ποιο είναι το κόστος για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα;
Ελένη Νικολαΐδου: Είναι 1.000 ευρώ, και για τις εταιρείες οι οποίες υιοθετούνε πρακτικά τους υποψηφίους είναι επίσης άλλα 1.000 ευρώ ανά υποψήφιο, και αυτό καλύπτει το εκπαιδευτικό κομμάτι συν την εγγύηση της απασχόλησης με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.
Γιώργος Αλοίμονος: Αν κάποιος ρωτήσει γιατί έχει κόστος για τον υποψήφιο τη στιγμή που δεν είναι κερδοσκοπικό, τί θα του απαντούσαμε;
Ελένη Νικολαΐδου: Ότι το ακαδημαϊκό πρόγραμμα έχει φτιαχτεί βάσει κορυφαίων προδιαγραφών και πρακτικά τα χρήματα πάνε για να καλύψουν στο 100% τις ακαδημαϊκές ανάγκες διότι όλα τα υπόλοιπα έχουν καλυφθεί από χορηγίες. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι επειδή έχουμε παρακολουθήσει και έχουμε και εμείς συμμετάσχει σε πολλά άλλα προγράμματα αντίστοιχης φύσης, από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι αν ο υποψήφιος δεν έχει πληρώσει εγκαταλείπει στη μέση του προγράμματος. Οπότε για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε σωστοί και απέναντι στις εταιρείες και απέναντι στους άλλους υποψηφίους που έχουνε μείνει απ’ έξω και έτσι πρακτικά ο υποψήφιος να αισθάνεται ότι δίνει κάτι για να παρακολουθεί το πρόγραμμα έτσι ακριβώς όπως είπες και εσύ.
Γιώργος Αλοίμονος: Άρα στην ουσία είναι μια επένδυση του υποψηφίου στον εαυτό του. Ένα μεγάλο ζήτημα – είπα πριν για την ευθύνη που πρέπει να νιώθεις ως νέος άνθρωπος αλλά και ως γυναίκα με τα θέματα της τεχνολογίας – γιατί οι γυναίκες δεν αγαπάνε την τεχνολογία, να το πάμε ανάποδα, γιατί η τεχνολογία δεν αγαπάει τις γυναίκες μάλλον, ή είναι μύθος όλο αυτό;
Ελένη Νικολαΐδου: Κατά τη δική μου άποψη είναι μύθος. Υπάρχει μία στερεοτυπική αντίληψη ότι ο προγραμματιστής είναι ένας άνθρωπος με γυαλιά κλεισμένος σε ένα υπόγειο, ο οποίος δεν έχει δημιουργικό τρόπο σκέψης και είναι μη κοινωνικός.
Γιώργος Αλοίμονος: Δηλαδή συγγνώμη, ο άντρας είναι σε υπόγειο με γυαλιά και δεν έχει δημιουργικό τρόπο σκέψης; Ως άντρας οφείλω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου.
Ελένη Νικολαΐδου: Ως προγραμματιστής άντρας; (γέλια)
Γιώργος Αλοίμονος: Όχι, γιατί; Μία γυναίκα δεν μπορεί να φοράει γυαλιά και να δουλεύει σε υπόγειο;
Ελένη Νικολαΐδου: Όχι, αυτό είναι το στερεότυπο του προγραμματιστή, αυτό είναι το κακό στερεότυπο του προγραμματιστή. Η ουσία είναι ότι ένας καλός προγραμματιστής όχι μόνο πρέπει να είναι εξωστρεφής – γιατί το βασικό κομμάτι και το πρόβλημα που έχουν οι εταιρείες σήμερα, πέρα από το ότι δεν μπορούν να βρούνε ανθρώπους που γράφουνε κώδικα, είναι ότι δεν μπορούν να βρουν ανθρώπους που να ταιριάζουνε στο business environment μίας εταιρίας.
Γιώργος Αλοίμονος: Στο χώρο εργασίας δηλαδή;
Ελένη Νικολαΐδου: Στο χώρο εργασίας, με συγχωρείτε για τα Αγγλικά…
Γιώργος Αλοίμονος: Όχι, είμαστε διεθνής σταθμός… αλλά…
Ελένη Νικολαΐδου: (γέλιο)
Γιώργος Αλοίμονος: Ξέρεις τώρα, μη μας ρωτήσουνε …
Ελένη Νικολαΐδου: Όχι, αλλά η ουσία είναι ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ένας άνθρωπος να έχει κτίσει αυτές τις δεξιότητες του business, είτε είναι προγραμματιστής, είτε όχι, και το δεύτερο είναι ότι ο προγραμματισμός δε γνωρίζει φύλο.
Γιώργος Αλοίμονος: Άρα δηλαδή είναι και θέμα συναισθηματικής νοημοσύνης και εξωστρέφειας.
Ελένη Νικολαΐδου: Και για τις γυναίκες, για μας είναι πολύ σημαντικό και να τις παροτρύνουμε να λάβουνε μέρος στο πρόγραμμα γιατί πραγματικά το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να μάθει προγραμματισμό είναι η όρεξη, συν ο αλγοριθμικός τρόπος σκέψης. Αυτό έρχεται είτε είσαι γυναίκα, είτε είσαι άντρας, είτε είσαι νέος, είτε είσαι μεγάλος σε ηλικία.
Γιώργος Αλοίμονος: Θέλω να σε ρωτήσω δύο πράγματα που ρωτάνε οι ακροατές. Θέλω να ξαναπείς το site και ένα τηλέφωνο που μπορεί να επικοινωνεί κάποιος με τη Συμμαχία γιατί υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Ελένη Νικολαΐδου: Το τηλέφωνο είναι 2103729070, και το website είναι www.peoplecerteducation.org.
Γιώργος Αλοίμονος: Δεύτερον, αν κάποιος δεν έχει τα 1.000 ευρώ που είπαμε, μπορεί να κάνει την αίτηση; Είναι αποτρεπτικό το να μην έχει τα χρήματα; Γιατί μας ρωτάνε οι ακροατές.
Ελένη Νικολαΐδου: Η δική μας η πρόταση είναι ανεξάρτητα με το αν έχει σήμερα τα 1.000 ευρώ οπωσδήποτε να κάνουν αίτηση οι υποψήφιοι διότι καταρχάς εμάς ο στόχος μας είναι η εκπαίδευση και η πρόσβαση στη γνώση να είναι ανοιχτή σε όλους, οπότε και τα 1.000 ευρώ να μην έχει κάποιος υποψήφιος υπάρχουνε χορηγίες από εταιρείες που θέλουν να υποστηρίξουνε αυτήν την πρωτοβουλία. Μπορούν οι υποψήφιοι να κάνουν διακανονισμό με τις εταιρείες, παραδείγματος χάρη θα μπορούσε να γίνει συνεννόηση με την εταιρία, να πληρώσει η εταιρία και να κρατηθεί από τον πρώτο μισθό. Οπότε υπάρχουνε λύσεις για τους υποψηφίους που πραγματικά θέλουν να μάθουν και εμείς τους ενθαρρύνουμε να κάνουν την αίτηση για να μπουν σε αυτή τη διαδικασία.
Γιώργος Αλοίμονος: Εδώ ένας ακροατής ρωτάει «είναι δυνατόν να γίνεις προγραμματιστής σε 12 μήνες»;
Ελένη Νικολαΐδου: Σε 12 μήνες, ναι. (γέλια)
Γιώργος Αλοίμονος: Σε 12 εβδομάδες, έχεις απόλυτο δίκιο! Έγραψε “μήνες”, το είπα και εγώ “μήνες”.
Ελένη Νικολαΐδου: Για εμάς είναι, και όχι επειδή το λέμε εμείς αλλά επειδή και στο εξωτερικό πλέον υπάρχουν πάνω από 200 coding bootcamps τα οποία έχουν κατά μέσο όρο διάρκεια 11 εβδομάδες, και όχι 12 συν 2 εβδομάδες που λέμε εμείς 14 εβδομάδες. Αλλά είναι σημαντικό εδώ να πούμε ποιες πρέπει να είναι οι προσδοκίες από αυτό το πρόγραμμα, οι προσδοκίες είναι ότι …
Γιώργος Αλοίμονος: Δε θα γίνει Bill Gates ας πούμε, έτσι;
Ελένη Νικολαΐδου: Ε, Bill Gates μπορείς να γίνεις χωρίς καν να εκπαιδευτείς, όπως έχει κάνει ο ίδιος, αλλά αυτό το οποίο θα μάθεις είναι οι βασικές αρχές και πρακτικά σε πολύ μεγάλη σύμπτυξη όλα τα sos κομμάτια που θα μάθαινε κάποιος σε ένα πρόγραμμα – σε ένα τετραετές πρόγραμμα. Πρακτικά φανταστείτε ότι από ένα τετραετές πρόγραμμα έχουμε πάρει όλα τα sos κομμάτια, τα οποία είναι πολύ συμπιεσμένα. Το άλλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου προγράμματος σε σχέση με άλλα προγράμματα 4 χρόνων είναι ότι κατά 90% είναι πρακτική άσκηση, που είναι ακριβώς αυτό που ζητάνε οι εταιρείες. Οι εταιρείες πλέον ζητάνε να έχεις ένα portfolio να τους δείξεις ότι εγώ έχω κάνει αυτό το mobile app, έχω κάνει αυτό το site. Από εκεί κρίνεσαι.
Γιώργος Αλοίμονος: Μάλιστα. Άρα δεν έχει κανείς άλλοθι στο να μην κάνει αίτηση, στο να μην προσπαθήσει τουλάχιστον, και θα είναι σημαντικό να βρεθούνε αυτά τα ταλεντάκια του μέλλοντος, τα οποία εκπαιδευόμενα θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ατμομηχανή του όλου προγράμματος, σωστά;
Ελένη Νικολαΐδου: Ακριβώς, και είναι και πολύ σημαντικό να εστιάσουμε στην Ελλάδα διότι αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται ήδη σε γειτονικές χώρες, σε αναπτυσσόμενες χώρες, και πλέον βλέπουμε ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται για να πάνε οι χώρες μπροστά και να κάνουνε το άλμα, και εμείς πάλι μένουμε πίσω σαν Ελλάδα.
Γιώργος Αλοίμονος: Ως ελατήριο εξόδου απ’ την κρίση, ακούγεται κλισέ αλλά είναι πολύ σημαντικό.
Ελένη Νικολαΐδου: Και ειδικά όταν βλέπουμε αντίστοιχες προσπάθειες, στη Ρουμανία παραδείγματος χάρη, ή στην Εσθονία, έχουμε απίστευτο ταλέντο στην Ελλάδα και δεν το αξιοποιούμε.
Γιώργος Αλοίμονος: Ελένη, πιστεύεις ότι θα φτάσει σε εάν σημείο που θα είναι τέτοια η ανταπόκριση του κόσμου που θα αναγκαστείτε στο 2ο Bootcamp να δεχθείτε περισσότερους ανθρώπους;
Ελένη Νικολαΐδου: Μου αρέσει που λες ότι θα έχουμε ήδη 2ο Coding Bootcamp. Η πραγματικότητα είναι ότι σκεφτόμαστε να το κάνουμε ούτως ή άλλως στη λογική του να διορθώσουμε τα προβλήματα του 1ου και να το βελτιώσουμε. Αυτή τη στιγμή η απήχηση του κόσμου είναι εντυπωσιακή, και στο κομμάτι της Συμμαχίας, αλλά και στο κομμάτι του Bootcamp. Νομίζω ότι σημαντικός παράγοντας είναι και οι συντελεστές, δηλαδή όταν βλέπεις εκπαιδευτικό ίδρυμα όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο να το στηρίζει αυτό σημαίνει ότι είναι μία αξιόλογη προσπάθεια. Από την άλλη ο δικός μας ο ρόλος ως Συμμαχία δεν είναι να τρέξουμε πολλά τέτοια προγράμματα, είναι να ηγηθούμε δια του παραδείγματος. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βγάλουμε μία σωστή μεθοδολογία, όπου μετά θα την υιοθετήσουν εκπαιδευτικοί φορείς, είτε αυτό είναι ένα πανεπιστήμιο, είτε θα είναι κάποιο ιδιωτικό ίδρυμα, είτε οι εταιρείες από μόνες τους που πιστεύουνε ότι οι δικοί τους οι υπάλληλοι έχουνε μείνει πίσω στο τεχνολογικό επίπεδο και έτσι να ξεκινήσει να γράφει το κοντέρ από το 2017 και μετά ως προς τον στόχο των 500.000.
Γιώργος Αλοίμονος: Ελένη μας στέλνουν ένα μήνυμα και λένε κάποιοι «είναι δυνατόν να μιλάτε για 500.000 θέσεις εργασίας, μπορεί να καλυφθούνε στην Ελλάδα, υπάρχουν 500.000 άνθρωποι που θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν και να καλύψουν τις θέσεις εργασίας;»
Ελένη Νικολαΐδου: Γιώργο, σε ευχαριστώ για αυτήν την ερώτηση, διότι και εμείς έχουμε λάβει μεγάλο αριθμό σχολίων που μας ρωτάνε μήπως μας έχει ξεφύγει ένα μηδενικό, και μιλάμε μήπως για 50.000 θέσεις. Αυτές οι ερωτήσεις είναι που μας πεισμώνουν και μας κάνουν και πιο δυνατούς στο να τεκμηριώνουμε το όραμά μας. Από τη δική μας την πλευρά έχει φτιαχτεί ένα σχέδιο δράσης το οποίο τεκμηριώνει ακριβώς πώς θα βγουν αυτές οι 500.000 θέσεις, μιλάμε για 10 χρόνια. Αυτό το σχέδιο δράσης τεκμηριώνεται με συγκεκριμένο πλάνο το οποίο σου λέει κάθε χρόνο πόσοι άνθρωποι πρέπει να βγαίνουνε, πχ τον πρώτο χρόνο πρέπει να βγούνε 5.000 άνθρωποι, με τις παραδοχές ότι θα γίνουνε 330 εκπαιδευτικοί κύκλοι των 15 ατόμων έκαστος – οπότε μιλάμε για πράγματα που έχουν χαρτογραφηθεί και επίσης, το όραμα αυτό έχει τεκμηριωθεί ότι γίνεται βάσει μελέτης που έχει γίνει από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ALBA, και τη HePIS, οπότε είναι κάτι το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι γίνεται. Από και πέρα για μας είναι πολύ σημαντικά τα πρώτα 3 χρόνια, να μπορέσουμε να πιάσουμε τους στόχους μας, και για να μην μπερδευόμαστε ο στόχος της Συμμαχίας δεν είναι να βγάλει 500.000 άτομα σε 10 χρόνια: είναι να κάνει κάποιες δράσεις εκείνο αλλά να αγκαλιάσει και αντίστοιχες δράσεις που ούτως ή άλλως γίνονται και να πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Δηλαδή και αντίστοιχα προγράμματα που βγαίνουν από άλλους φορείς μπορούν να αγκαλιαστούν και να αρχίσουν να μετράνε ως προς αυτό το όραμα.
Γιώργος Αλοίμονος: Άρα στην ουσία το πρόγραμμα το δικό σας φιλοδοξείτε αν θες να είναι ο καταλύτης των εξελίξεων, να είναι η σπίθα που θα πυροδοτήσει μια ευρύτερη διαδικασία.
Ελένη Νικολαΐδου: Ναι, είναι η σπίθα να κάνουμε εμείς τέτοιες διαδικασίες και πάνω απ’ όλα να λειτουργούμε σαν ομπρέλα. Υπάρχουν δηλαδή πάρα πολλοί άλλοι φορείς είτε είναι το Ίδρυμα Νιάρχος, είτε είναι η HePIS, είτε είναι άλλα πανεπιστήμια που κάνουν αντίστοιχες δράσεις, απλά λείπει κάποιος να τους συντονίσει και να τους αγκαλιάσει.
Γιώργος Αλοίμονος: Στην πολιτική και στην κοινωνία βλέπουμε πολλές φορές να μην μπορούμε να συνεργαστούμε. Στον επιχειρηματικό κόσμο κρίνεις ότι μπορεί να υπάρξουν συνεργασίες;
Ελένη Νικολαΐδου: Βέβαια, από τη στιγμή που όλοι πηγαίνουμε προς την ίδια κατεύθυνση και έχουμε το ίδιο όραμα.
Γιώργος Αλοίμονος: Άρα και εδώ προγραμματική συμφωνία κυρίες και κύριοι. Να σας πω επίσης ότι είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους δημιουργικούς, να βρούμε τρόπους να καταπολεμήσουμε την ανεργία, γιατί η ανεργία δεν τελειώνει με ευχολόγια. Δηλαδή, λέμε ότι προστέθηκαν 65.000 θέσεις εργασίας αλλά αυτές είναι από τις καλοκαιρινές θέσεις part-time, ημιαπασχόληση στον τουριστικό τομέα. Αυτές τέλος Σεπτεμβρίου θα τελειώσουν. Ο σκοπός είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας οι οποίες θα είναι σημαντικές, θα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και θα βάλουν ανθρώπους στο παιχνίδι οι οποίοι θα μείνουν, θα μπορούν να εξελιχθούν, θα μπορούν να έχουν μία πιστοποιημένη γνώση που θα είναι ελκυστική και στο εξωτερικό. Ένα άλλο κεφάλαιο που πρέπει να δούμε για την ανεργία και ουσιαστικά δε θα το αναλύσουμε τώρα, είναι οι άνεργοι 45-50 χρονών, δηλαδή λίγο πριν τη σύνταξη, είναι πολύ μεγάλοι για να μάθουν καινούργιες διαδικασίες και είναι και πολύ ακριβοί στην αγορά εργασίας. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους γιατί έχουν οικογένειες, έχουν παιδιά, και δε μπορούμε να βγάλουμε, να παροπλίσουμε ανθρώπους σε τόσο μικρή ηλικία. Διάβαζα εχτές και πραγματικά μου φάνηκε πάρα πολύ εντυπωσιακό, χώρες όπως η Ρουμανία και η Λετονία, αλλά και η Πολωνία, συνεργάζονται μαζί για να μπορέσουν να φέρουν πίσω κόσμο και να σταματήσει το brain drain. και εδώ Ελένη μου θέλω να σε ρωτήσω κάτι: αν κάποιος μάθει προγραμματισμό, μάθει τις νέες τεχνολογίες, πιστεύεις ότι μπορεί να κάνει αυτό που θέλει να δουλεύει με το εξωτερικό, και να είναι στην Ελλάδα;
Ελένη Νικολαΐδου: Ακριβώς, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πολύ εύκολο για τους προγραμματιστές, όπως εμείς το παρουσιάζουμε το όνειρο του να δουλεύεις για μία κορυφαία εταιρία από τη Μονεμβασιά και να θαυμάζεις το τοπίο. Το μοντέλο του freelancing είναι κάτι το οποίο είναι πολύ διαδεδομένο στο κομμάτι των προγραμματιστών και δε χρειάζεται να είσαι στον ίδιο χώρο – είναι κάτι το οποίο μπορείς να το δουλεύεις εξ’ αποστάσεως.
Γιώργος Αλοίμονος: Άρα στην ουσία εξοπλίζεσαι με μία δυνατότητα για να μπορείς να πουλάς τον εαυτό σου και να τον διαχειρίζεσαι, όπως είπαμε και εχθές με τα παραδείγματα που αναφέραμε στις συνεντεύξεις μας ο σκοπός να μάθεις μια δουλειά δεν είναι να γίνεις εκατομμυριούχος, είναι να έχεις την αξιοπρέπεια της εργασίας, να δουλεύεις, να βγάζεις τα προς το ζην, να ελέγξεις εσύ την πορεία σου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό θεωρώ. Ελένη σε ευχαριστώ που ήσουν μαζί μας και να απαντήσω σε ένα ερώτημα ακροατή γρήγορα-γρήγορα, η απορρόφηση αυτών των θέσεων είναι εφικτή γιατί δε θα γίνει μόνο στην Ελληνική αγορά, θα γίνει από την Ελληνική αγορά για την παγκόσμια αγορά. Επίσης να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε όραμα γιατί έχει αποδειχθεί από την εμπειρία ότι οι Έλληνες προγραμματιστές είναι πάρα πολύ καλοί στη δουλειά τους.