Kindly go to setting page and check the option "Place them manually"Είναι γνωστό πως ο προγραμματισμός θεωρείται κλάδος που ανδροκρατείται καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Stackoverflow το εντυπωσιακό 92.1% των προγραμματιστών παγκοσμίως είναι άνδρες.
Ωστόσο, ο προγραμματισμός ξεκίνησε ως γυναικεία υπόθεση, αφού φαίνεται πως ο εμπνευστής του coding ήταν η Άντα Λάβλεϊς (Ada Lovelace), η οποία και έγραψε το πρώτο πρόγραμμα σε υπολογιστή.
Η Αυγούστα Άντα Κινγκ, Κόμισσα του Λάβλεϊς, γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 10 Δεκεμβρίου 1815, ως ο μοναδικός νόμιμος απόγονος του Λόρδου Βύρωνα και της συζύγου του, Άννας Ισαβέλλας Μίλμπανκ. Ο γάμος του Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα και της βαρόνης δεν διήρκησε πολύ, καθώς τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση της κόρης του, ο Λόρδος Βύρων εγκατέλειψε για πάντα την Αγγλία και την οικογένειά του, αφήνοντας την Άντα να μεγαλώσει με τη μητέρα της.
Η Άννα Μίλμπανκ, η οποία ανέλαβε τη μόρφωσή της Άντα, αποφάσισε από νωρίς ότι η κόρη της δε θα είχε καμία σχέση με την ποίηση και τις τέχνες, όπως ο πατέρας της. Οι σπουδές της Άντα εστίασαν στα μαθηματικά και τις επιστήμες, γεγονός ιδιαίτερα ασυνήθιστο για τις γυναίκες της εποχής. Το νεαρό κορίτσι έλαβε αξιοζήλευτη μόρφωση με καθηγητές το ριζοσπάστη ιερωμένο Γουίλιαμ Φρεντ, το μετέπειτα σύζυγό της Γουίλιαμ Κινγκ, το μαθηματικό και φιλόσοφο Ογκάστους Ντε Μόργκαν και τη μαθηματικό Μαίρη Σόμερβιλ.
Μία από τις πιο καθοριστικές γνωριμίες της ζωής της συνέβη όταν ήταν 18 χρονών. Το 1833, η Άντα γνωρίζει τον Τσαρλς Μπάμπατζ σε δείπνο στο σπίτι της Μαίρης Σόμερβιλ, με τον οποίο ανέπτυξε ισχυρή φιλία έως το τέλος της ζωής της. Στο ίδιο δείπνο άκουσε πρώτη φορά τις ιδέες του Μπάμπατζ για την «Αναλυτική Μηχανή» (Analytical Engine), ένα σχέδιο μηχανικού υπολογιστή, που αποτέλεσε σημαντικό βήμα στην ιστορία των υπολογιστών. Οι ιδέες του Μπάμπατζ τον ανέδειξαν σε “πατέρα του υπολογιστή”.
Το 1842, η Άντα και ο Μπάμπατζ συνεργάστηκαν στενά για την εξέλιξη της ιδέας της Αναλυτικής Μηχανής, καθώς η Άντα χρησιμοποιώντας τις ιδέες του, του Ιταλού επιστήμονα Λουίτζι Μεναμπρέα και την προσωπική της έρευνα, ανέπτυξε προβλέψεις ότι μια παρόμοια μηχανή στο μέλλον θα μπορεί όχι μόνο να επιλύει μαθηματικά προβλήματα, αλλά και να συνθέτει πολύπλοκη μουσική και να παράγει γραφικά. Η ανάλυσή της δημοσιεύθηκε στα «Επιστημονικά Απομνημονεύματα του Τέιλορ», μια σειρά επιστημονικών βιβλίων, στην οποία περιέγραφε με λεπτομέρεια μια μέθοδο μέτρησης των αριθμών «Μπερνούλι» με την Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ.
Η μελέτη αυτή σχετικά με την Αναλυτική Μηχανή, η οποία αποδείχτηκε ολόσωστη και οραματική, αποτέλεσε τον πρώτο αλγόριθμο για τον υπολογιστή.
Λόγω επανειλημμένων προβλημάτων υγείας, η Άντα θα αφήσει την τελευταία της πνοή σε ηλικία 36 ετών στις 27 Νοεμβρίου 1852. Η αναγνώριση της συνεισφοράς της ήρθε σχεδόν 130 χρόνια μετά, όταν το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ το 1980 παρουσίασε μια γλώσσα προγραμματισμού, την οποία ονόμασε Ada προς τιμήν της. Επίσης, η Βρετανική Εταιρία Πληροφορικής (UK IT Association) απονέμει κάθε χρόνο βραβείο με το όνομά της. Παρόλο που κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ο Μπάμπατζ ήταν ο πρώτος προγραμματιστής και όχι η Άντα, η συμβολή της παραμένει ανεκτίμητη.
Εάν θέλεις να γίνεις προγραμματιστής, ένα από τα πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα παγκοσμίως, δήλωσε εδώ το ενδιαφέρον σου για τις επόμενες δράσεις του Alliance For Digital Employability (AFDEmp).
Αφετηρία του AFDEmp αποτέλεσε το 1ο Coding Bootcamp με Εγγυημένη Απασχόληση στην Ελλάδα: μέσω ταχύρρυθμης εκπαίδευσης 14 εβδομάδων, 30 υποψήφιοι εκτός εργασίας και χωρίς υπόβαθρο στην πληροφορική προσλήφθηκαν ως προγραμματιστές από κορυφαίες εταιρίες. Μάθε περισσότερα εδώ.
Πηγές
- https://www.1843magazine.com/intelligence/cracking-coder?fsrc=scn%2Ftw%2Fte%2Fbl%2Fed%2Fcrackingcoder1843
- http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=179326&catid=14
- http://www.mixanitouxronou.gr/kori-tou-lordou-virona-dimiourgise-ton-proto-algorithmo-gia-ipologisti/
- https://www.sansimera.gr/biographies/572
- http://stackoverflow.com/research/developer-survey-2015#profile
- https://www.bbvaopenmind.com/en/ada-lovelace-original-and-visionary-but-no-programmer/