Ξέρεις τη διαφορά ανάμεσα σε ένα Developer (ή στα ελληνικά Προγραμματιστής), έναν Coder και έναν Software Engineer; Στην πραγματικότητα, η διαφορά έγκειται στον εκάστοτε οργανισμό και πώς αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται από αυτόν, καθώς αυτοί οι όροι είναι συχνά εναλλάξιμοι. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας, ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε τίτλο και ας δούμε τι σημαίνει.
Developer
Είναι πιο έμπειροι συγγραφείς κωδικών που δουλεύουν τουλάχιστον δύο με τρεις γλώσσες και (σε ένα ιδανικό κόσμο) γράφουν φοβερούς, καθαρούς, χωρίς λάθη και καλά υπολογισμένους κώδικες. Μπορούν να εφαρμόσουν τις αλγοριθμικές τους γνώσεις, για να δημιουργήσουν πιο εξελιγμένα επίπεδα της κωδικοποίησης λογισμικού.
Προγραμματιστές σε ορισμένες επιχειρήσεις αναφέρονται μερικές φορές ως οι αρχικοί και τελικοί επιβλέποντες ενός έργου ενώ είναι υπεύθυνοι για το συνολικό σχεδιασμό του λογισμικού. Ο developer του έργου επιβλέπει συχνά μια ομάδα προγραμματιστών και coder ώστε να διασφαλιστεί ότι ο σχεδιασμός της εφαρμογής είναι φιλικός προς το χρήστη και δημιουργείται ένα συνεκτικό τελικό προϊόν. Ο developer του έργου σε αυτές τις περιπτώσεις πιθανότατα είναι αυτός που έχει άμεση επαφή με τον πελάτη και στη συνέχεια θα διασυνδεθεί με την υπόλοιπη ομάδα για την επίλυση τυχόν προβλημάτων, θα ζητήσει να γίνουν τροποποιήσεις και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του πελάτη.
Coder
Οποιοσδήποτε γράφει κώδικα αναφέρεται συχνά ως coder από τους ανθρώπους έξω από τη βιομηχανία της τεχνολογίας. Ωστόσο, αυτός ο όρος μπορεί να θεωρηθεί επικριτικός για όσους ζουν και αναπνέουν για τον προγραμματισμό καθώς οι coders συνήθως θεωρούνται λιγότερο εκπαιδευμένοι ή έμπειροι από τους προγραμματιστές. Αυτά τα άτομα δεν έχουν την ίδια αλγοριθμική γνώση όπως οι developers, καθώς είναι συχνά αρχάριοι στον τομέα αυτό, ειδικευμένοι σε μία μόνο γλώσσα προγραμματισμού. Οι coders συνήθως γράφουν κομμάτια του κώδικα που μπορούν εύκολα να ανατεθούν από τους προγραμματιστές. Μερικές φορές χρησιμοποιείται ο εναλλακτικός όρος «Junior Programmer» ή «Junior Developer».
Software Engineer
Ο τίτλος του Software Engineer προορίζεται συνήθως για τους επαγγελματίες με το υψηλότερο επίπεδο γνώσεων οι οποίοι είναι πολύ έμπειροι σε 3 ή και περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού. Χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους για να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν τη συνολική αρχιτεκτονική της εφαρμογής σε συνεργασία με τους υπόλοιπους προγραμματιστές και UX/UI designers.
Εάν θέλεις να γίνεις προγραμματιστής, ένα από τα πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα παγκοσμίως, δήλωσε εδώ το ενδιαφέρον σου για τις επόμενες δράσεις του Alliance For Digital Employability (AFDEmp).
Αφετηρία του AFDEmp αποτέλεσε το 1ο Coding Bootcamp με Εγγυημένη Απασχόληση στην Ελλάδα: μέσω ταχύρρυθμης εκπαίδευσης 14 εβδομάδων, 30 υποψήφιοι εκτός εργασίας και χωρίς υπόβαθρο στην πληροφορική προσλήφθηκαν ως προγραμματιστές από κορυφαίες εταιρίες. Μάθε περισσότερα εδώ.