Ο Gary Vaynerchuk περιγράφει τον εαυτό του σαν επιτυχημένο επιχειρηματία, επενδυτή και συγγραφέα. Όταν πρωτοξεκίνησε, έκανε ό,τι μπορούσε για να πετύχει η μικρή του επιχείρηση, το Wine Library, προσπαθώντας να την κάνει όσο το δυνατόν γνωστότερη. Οι προσπάθειές του απέδωσαν. Σε πέντε χρόνια, ο Vaynerchuk έκανε την επιχείρησή του μια εταιρεία με τζίρο 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Έφτασε έτσι στην επιτυχία. «Όταν έχεις πάθος για κάτι, θα κάνεις τα πάντα για να το πετύχεις», λέει ο Vaynerchuk. «Όταν είσαι στη διαδικασία αυτής της σκληρής δουλειάς, εκμεταλλεύεσαι όλη την ενέργεια που έχεις με σκοπό να παράγεις».
Σας δίνουμε έξι χαρακτηριστικά ανθρώπων που είναι αποφασισμένοι να πετύχουν:
1. Δε δίνουν σημασία σε κάτι που μπορεί να πάει στραβά
Αν παίρνετε ρίσκο, συχνά μπορεί να αποτύχετε. Οι άνθρωποι όμως που είναι αποφασισμένοι να πετύχουν, δε σπαταλούν πνευματική ενέργεια με το τι θα μπορούσε να πάει στραβά – ή με το να αγχώνονται με τις αναπόφευκτες αναποδιές. Μια έρευνα σε 800 επιχειρηματίες έδειξε ότι οι πιο επιτυχημένοι από αυτούς είχαν δύο κοινά πράγματα: δυσκολεύονταν να συμβιβαστούν με την αποτυχία και δεν τους απασχολούσαν οι γνώμες των άλλων.
2.Έχουν απίστευτη στοχοπροσήλωση
Δεν είναι καθόλου κακό να κυνηγάς πράγματα άμεσα. Όμως αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που είναι αποφασισμένοι να πετύχουν. Οι άνθρωποι αυτοί αφιερώνουν το χρόνο τους πάρα πολύ έντονα σε αυτό που κάνουν. Ο Kobe Bryant είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Το εργασιακό του ήθος ήταν πάντα εντυπωσιακό: όταν ήταν στο σχολείο, ξεκινούσε προπόνηση στις 5 το πρωί και έμενε μέχρι τις 7 το απόγευμα.
3. Έχουν μακροπόθεσμο σχεδιασμό
Σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα, υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες project: σημαντικά, μη σημαντικά, επείγοντα και μη επείγοντα.
Οι πιο πολλοί άνθρωποι περιορίζονται στο πρώτο τεταρτημόριο (Quadrant 1), ασχολούνται δηλαδή με τα απολύτως επείγοντα. Οι άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να πετύχουν όμως, πάντα αφήνουν λίγο χρόνο στο πρόγραμμά τους για σημαντικές αλλά όχι επείγουσες δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να μην φέρνει αποτελέσματα σε σύντομο διάστημα, έχει όμως τεράστια οφέλη μακροπρόθεσμα.
4. Δημιουργούν τις δικές τους ευκαιρίες
Αντιμετωπίζετε μια πρόκληση και έχετε δύο επιλογές για την αντιμετωπίσετε, αλλά δε σας αρέσει καμία από τις δύο. Τι κάνετε; Οι πιο πολλοί ανάμεσά μας θα επιλέξουν την ελαφρώς καλύτερη επιλογή από τις δύο. Οι άνθρωποι για τους οποίους μιλάμε όμως, θα δημιουργήσουν μια τρίτη επιλογή. Η ικανότητά τους να δημιουργούν το δικό τους μονοπάτι, είναι αυτό που τους κάνει επιτυχημένους.
5. Έχουν πίστη στις δυνατότητές τους
Οι άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να πετύχουν έχουν διαφορετική αντίληψη για τις ικανότητές τους. Δεν τις βλέπουν με στατικό τρόπο, αλλά θεωρούν ότι με σκληρή δουλειά και εξάσκηση μπορούν να τις αναπτύξουν στο μέγιστο βαθμό.
Η καθηγήτρια ψυχολογίας του Στάνφορντ, Carol Dweck, εξηγεί: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι που τολμάνε. Δεν ανησυχούν πάντα για το πόσο έξυπνοι είναι, πώς φαίνονται, τι μπορεί να σημάνει ένα λάθος. Προκαλούν τον εαυτό τους και αναπτύσσονται». Η Carol ανακάλυψε πως οι άνθρωποι που έχουν «στατική νοοτροπία» αποθαρρύνονται από την αποτυχία. Παρόλα αυτά, αυτοί που νιώθουν πως πρέπει να προσπαθούν περισσότερο, ήταν αυτοί που έβλεπαν τις αναποδιές σαν κίνητρο. Αντίστοιχα, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια των Στάνφορντ και Μίσιγκαν ανακάλυψαν πως η αποτυχία κάνει τους ανθρώπους πιο επιτυχημένους, υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζουν να προσπαθούν.
6. Είναι συνεχώς «σε κίνηση»
Μόλις έχουν εκπληρώσει ένα στόχο, ήδη σκέφτονται τον επόμενο. Τη νοοτροπία αυτή την εφαρμόζουν και στη διαδικασία της μάθησης. Βλέπουν τις δεξιότητες σαν κάτι που χτίζεις. Μόλις αποκτούν μία δεξιότητα, αμέσως αναζητούν μια νέα δεξιότητα που θα τους ενδυναμώσει ή θα τους προσθέσει αξία. Ο προπονητής του baseball Don Zimmer είχε πει κάποτε: «Η έλλειψη ταλέντου μπορεί να αναπληρωθεί με την επιθυμία, την απόφαση να πετύχεις και με το να δίνεις το 110% συνεχώς».
Συμφωνείτε με τα παραπάνω έξι χαρακτηριστικά; Ποια θα προσθέτατε εσείς;
Πηγή: blog.hubspot.com
Διαβάστε ακόμα: 10 λόγοι που σε ενδιαφέρει ο Προγραμματισμός
Πώς ο Προγραμματισμός βοηθάει στην ποιοτική μείωση της ανεργίας