Ερωτήσεις που θα σου κάνουν σχεδόν σε κάθε συνέντευξη (Μέρος Β΄)

Σε προηγούμενο blog μας δώσαμε 5 ερωτήσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα δεχθείς σε κάθε συνέντευξη. Φυσικά όμως δεν είναι όμως μόνο αυτές. Ακολουθούν 4 ακόμα συνηθισμένες ερωτήσεις και επιφυλασσόμαστε και για επιπλέον!

1.  Συμπεριφορικές ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις είναι βιωματικές, έχουν να κάνουν με το πώς αντέδρασες σε μια κατάσταση στο παρελθόν και στόχο έχουν να βοηθήσουν τον μελλοντικό σου εργοδότη να αναγνωρίσει έαν έχεις τις απαραίτητες δεξιότητες και εμπειρίες για να αντεπεξέλθεις στη συγκεκριμένη θέση. Για παράδειγμα:

  • Περίγραψε μια επιτυχία/αποτυχία σου.
  • Θυμίσου μια φορά που διαχειρίστηκες ένα δύσκολο πελάτη/μέλος μίας ομάδας/συνεργάτη.
  • Περίγραψε μια κατάσταση όπου έπρεπε να λειτουργήσεις αποτελεσματικά υπό πίεση.

Μπορείς να βρεις περισσότερες αντίστοιχες ερωτήσεις εδώ. Μια γνωστή τεχνική για να τις αντιμετωπίσεις είναι η STAR (Situation, Task, Action, Result). Επικεντρώνεσαι σε κάθε μία κατηγορία χωριστά και έτσι “χτίζεις” τη σύντομη απάντησή σου (Προσοχή: Μην πλατειάζεις!):

  • Situation (=Κατάσταση). Σε ποιο περιβάλλον/πλαίσιο αντιμετώπισες την κατάσταση την οποία σκοπεύεις να περιγράψεις; (“Τα έσοδα από την εφημερίδα που εκδίδαμε στο Πανεπιστήμιο έπεφταν και μεγάλη μερίδα των διαφημιστών σταματούσε τη συνεργασία μαζί μας“)
  • Task (=Καθήκον). Τι ήταν αυτό που έπρεπε να κάνεις εσύ σαν εργασία/αποστολή; (“Ο στόχος μου ήταν να δημιουργήσω νέες ιδέες και πρωτοβουλίες που θα έφερναν μια αύξηση τουλάχιστον 15% στη διαφήμιση, σε σχέση με το προηγούμενο έτος“)
  • Action (=Δράση). Ποιες ήταν οι ενέργειες που συνέβαλαν στο αποτέλεσμα; (“Σχεδίασα ένα καινούριο διαφημιστικό πακέτο και παρουσίασα τα διαφημιστικά οφέλη της εφημερίδας σε σχέση με άλλα ενημερωτικά μέσα της περιοχής. Ταυτόχρονα, οργάνωσα και μια παρουσίαση προς τους εκπροσώπους των πωλήσεων με έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου, όπου γινόταν ανάλυση στρατηγικών για ανταγωνιστική πώληση“)
  • Result (=Αποτέλεσμα). Τελικά τι απέφερε όλο αυτό; (“Αυξήσαμε τους διαφημιστές μας κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά“)

Ειδικά όταν αναφέρεσαι σε δύσκολες καταστάσεις (π.χ. προκλήσεις, αποτυχίες) πρέπει να κλείσεις αναφέροντας τι έμαθες και πώς η εμπειρία σου σε βοήθησε να βελτιωθείς.

2. Γιατί θες να εργαστείς μαζί μας;

Φρόντισε να έχεις κάνει καλή έρευνα για την εταιρία με την οποία κάνεις συνέντευξη. Τόνισε τα όσα θετικά γνωρίζεις (π.χ. για την κουλτούρα, την ανάπτυξή της, τα έργα που αναλαμβάνει) και δείξε ότι πράγματι πιστεύεις ότι αυτή η εταιρία αποτελεί την καλύτερή σου επιλογή.

3. Πώς θα σε περιέγραφε κάποιος (π.χ. οι συνάδελφοί σου, ο εργοδότης σου);

Προσπάθησε να αναδείξεις δεξιότητες τις οποίες οι συνεργάτες σου θαυμάζουν και εκτιμούν. Με άλλα λόγια, γιατί θα είσαι πολύτιμος στο μελλοντικό σου εργοδότη; Τι ξεχωριστό θα φέρεις στο νέο σου εταιρικό περιβάλλον και πώς αυτό μπορεί να ωφελήσει τους γύρω σου σε κάθε επίπεδο;

4. Αναλυτικές ερωτήσεις

Είναι οι ερωτήσεις που στοχεύουν στην αξιολόγηση της αναλυτικής σου σκέψης, το μονοπάτι της λογικής που ακολουθείς, μέχρι να φτάσεις στην τελική σου απάντηση. Συνήθως τις χρησιμοποιούν οι μεγαλύτερες εταιρίες, τύπου Fortune 500. Για παράδειγμα “πόσα μπαλάκια του γκολφ χωράνε σε ένα λεωφορείο;” ή “πόσα αυτοκίνητα διασχίζουν π.χ. την τάδε γέφυρα κάθε μέρα”; Εδώ δεν υπάρχει σωστή και λανθασμένη απάντηση. Αυτό που πρέπει να δείξεις είναι η συλλογιστική που ακολουθείς, οπότε να σκέφτεσαι φωναχτά, βήμα-βήμα για να οδηγηθείς σε αυτό τον αριθμό. Αυτό είναι που αξιολογείται. Μην παρουσιάσεις απλώς ένα ξερό αριθμό (π.χ. χωράνε 5.000 μπαλάκια, ή θα το google-άρω).

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που κάνουμε και στους μαθητές μας στα Coding Bootcamps της AFDEmp, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία τους για την είσοδο στην αγορά εργασίας. Αυτό φυσικά έπεται των 500 ωρών ταχύρρυθμης και εντατικής επανειδίκευσης στον προγραμματισμό, που στόχο έχει τη δημιουργία ικανότατων entry-level προγραμματιστών. Θες να μαθαίνεις νέα για όλα τα προγράμματα της AFDEmp;

 

Κράτα επαφή μαζί μας