Η προετοιμασία για μια επαγγελματική συνέντευξη κάποιες φορές μοιάζει με άθλο. Η Cathy Salit, ομιλήτρια και social entrepreneur, έχει γράψει στο Harvard Business Review πως “σε μια συνέντευξη για δουλειά, στην ουσία κάνεις πρόβα για ένα νέο ρόλο. Όπως κάθε καλός ηθοποιός, θα πρέπει να έχεις εξασκηθεί επαρκώς”. Το καλό νέο είναι πως το 99% των ερωτήσεων είναι γνωστές, οπότε προετοιμάσου σωστά και όλα θα πάνε καλά. Ακολουθούν οι πρώτες 5:
1. «Πες μας λίγα πράγματα για σένα».
Προσοχή! Συνήθως αυτή είναι η πρώτη ερώτηση. Ο συνομιλητής σου δεν θέλει να ακούσει την ιστορία της ζωής σου. Περιμένει μέσα σε 30” να τον πείσεις πως είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση. Ένας «σκελετός» που μπορείς να ακολουθήσεις είναι: το υπόβαθρό σου, σχετικές αρμοδιότητες που είχες σε προηγούμενες θέσεις και γιατί θεωρείς ότι τα επιτεύγματά σου ταιριάζουν στο προφίλ της θέσης.
2. Γιατί αποφάσισες να κάνεις αίτηση;
Εδώ ουσιαστικά, έχεις την ευκαιρία να τεκμηριώσεις αναλυτικότερα γιατί είσαι ο “εκλεκτός” και να περιγράψεις τι βρίσκεις ενδιαφέρον στη θέση αυτή και κατ’ επέκταση στην εταιρία, αλλά και πώς αυτό συνδέεται με την υφιστάμενη προϋπηρεσία σου και τους στόχους σου.
3. Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 2-5 χρόνια από σήμερα;
Εδώ καλό είναι να είσαι ειλικρινής, αλλά πάντα να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι η απάντησή σου πρέπει να πείσει την εταιρία να επενδύσει σε σένα, καθώς χρειάζονται 1-2 χρόνια για το peak της παραγωγικότητας ενός εργαζόμενου. Αν σε μερικά χρόνια σκοπεύεις να κάνεις ουσιαστική αλλαγή καριέρας, π.χ. να γυρίσεις στο χωριό σου για να ασχοληθείς με τη γεωργία, μην το μοιραστείς. Προσπάθησε να μιλήσεις περισσότερο για εφικτούς στόχους, τις αρμοδιότητες που θέλεις να έχεις και πώς αυτό συνδέεται με τη θέση στην οποία κάνεις αίτηση. Απόφυγε όμως να πεις π.χ. σε τι μισθό προσβλέπεις.
4. Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία;
Συνήθως σου ζητούν 1-3. Συνδύασέ τα με αυτά που θέλει να ακούσει ο εκπρόσωπος της εταιρίας βάσει των απαιτήσεων της συγκεκριμένης θέσης (δες τι ζητούν στην αγγελία). Μη μείνεις σε μια απλή απαρίθμηση των δυνατοτήτων σου, αλλά συνόδευσέ τη με ιστορίες και παραδείγματα που τις αναδεικνύουν.
5. Ποιες είναι οι αδυναμίες σου/περιοχές προς βελτίωση;
Το αντίστροφο της προηγούμενης ερώτησης (πάλι 1-3 σημεία). Ο συνομιλητής σου περιμένει να δείξεις αυτογνωσία, κινήσεις που έχεις κάνει για να βελτιώσεις τις αδυναμίες σου, αλλά προφανώς χωρίς να δημιουργήσεις ερωτηματικά για την καταλληλότητά σου (π.χ. μην πεις ότι ξυπνάς δύσκολα το πρωί ή ότι είσαι της τελευταίας στιγμής). Προσοχή! Απόφυγε κλισέ τύπου “είμαι τελειομανής” ή άλλα “θετικά” τα οποία παρουσιάζεις ως αρνητικά.
Παρόμοιες συμβουλές δίνουμε στα Coding Bootcamps μας, καθώς βασικό στοιχείο του προγράμματος είναι η άψογη προετοιμασία των αποφοίτων για την αγορά εργασίας, η οποία οδηγεί σε πολύ υψηλά ποσοστά απορροφησιμότητας. Πρόσφατα ξεκίνησε το Coding Bootcamp 5.