10 λόγοι που σε ενδιαφέρει ο Προγραμματισμός

Πολλές φορές οι έρευνες και οι αριθμοί σε θέματα καριέρας στον Προγραμματισμό δε λένε πάντα την αλήθεια. Οι εργοδότες, εκτός από τα πτυχία πανεπιστημίου, ενδιαφέρονται για τις προσωπικές δεξιότητες και τα προσωπικά χαρακτηριστικά. Είναι απαραίτητος ο Προγραμματισμός, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο π.χ. και το ομαδικό πνεύμα ή το πνεύμα επιχειρηματικότητας. Προσπαθώντας να προσεγγίσουμε τον Προγραμματισμό υπό άλλη οπτική γωνία, σου δίνουμε 10 σημάδια που δείχνουν πως είσαι κατάλληλος για Προγραμματισμό.

1. Είσαι εξαιρετικός/ή στο να λύνεις προβλήματα.

Αν απολαμβάνεις όντως την πρόκληση του να λύνεις όλων των ειδών τα προβλήματα, αυτό είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να σου κάνει ο Προγραμματισμός. Αν στην προσπάθειά σου αυτή, συνυπολογίζεις και αντικειμενικές δυσκολίες -π.χ. χρονοδιαγράμματα, προϋπολογισμός κ.α.- αυτό θα μπορούσε να είναι στα συν για την καριέρα σου.

2. Έχεις πάθος για παιχνίδια στρατηγικής

Τα παιχνίδια αυτά βοηθάνε την ικανότητά σου να παίρνεις αποφάσεις, βασιζόμενος σε συγκεκριμένες συνθήκες και συνέπειες. Το ίδιο ισχύει για όσους λατρεύουν π.χ. το σκάκι, το μπριτζ ή παιχνίδια που εμπεριέχουν ρίσκο.

3. Έχεις κλίση στη μουσική

Μπορεί να μην έχει αποδειχθεί άμεση σχέση ανάμεσα στη μουσική και τα μαθηματικά, πολλοί όμως πιστεύουν πως όσοι έχουν μουσικό ταλέντο, έχουν και μαθηματικές δεξιότητες. Για παρατηρήστε μερικούς Προγραμματιστές. Θα προσέξετε πως κάποιοι γράφουν μουσική, τραγουδούν ή παίζουν κάποιο όργανο.

4. Είσαι πολύ καλός/ή στο να επιχειρηματολογείς

Με αυτό εννοούμε τη λογική προσέγγιση σε μια κουβέντα, με δομημένα επιχειρήματα, στην οποία καταλήγεις να κερδίζεις τους αντιπάλους σου. Είναι κι αυτό ένα δείγμα πως έχεις τον σωστό τρόπο σκέψης.

5. Σου αρέσει να φτιάχνεις πράγματα

Η φυσική περιέργεια που έχεις για το πώς δουλεύουν τα πράγματα είναι ένα ενδεικτικό χαρακτηριστικό ότι μπορεί να σε ενδιαφέρει ο Προγραμματισμός. Η ικανοποίηση που αντλείς όταν φτιάχνεις κάτι, είτε στον πραγματικό κόσμο, είτε στον ψηφιακό, είναι η ίδια. Η φαντασία είναι το μόνο όριο.

6. Σου αρέσει η επικοινωνία

Αντιθέτως με τα στερεότυπα που επικρατούν, η δουλειά του Προγραμματιστή μπορεί να περιλαμβάνει αρκετή αλληλεπίδραση μέσα σε μια εταιρεία. Αυτό σημαίνει πως το να απολαμβάνεις την επικοινωνία και το να εξηγείς στους άλλους αυτό που κάνεις με τρόπο κατανοητό, είναι εξίσου σημαντικά.

7. Θες να μάθεις περισσότερα για την επιστήμη της Πληροφορικής

Το ενδιαφέρον για τη θεωρία του software engineering είναι σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του Προγραμματιστή. Το να σε ενδιαφέρει να μάθεις όσα οι άλλοι πριν από σένα έχουν ανακαλύψει και στη συνέχεια να «χτίσεις» πάνω σε αυτά, θα πολλαπλασιάσει τα επιτεύγματά σου. Οι ιστοσελίδες με τεράστιο όγκο πληροφορίας, αλλά και αυτές που προσφέρουν δωρεάν online μαθήματα είναι πραγματικά πολλές (π.χ. Hacker Newswww.coursera.org κ.α.).

8. Είσαι ομαδικός παίχτης

Ο Προγραμματισμός είναι μια συνεργατική διαδικασία. Το να ελέγχεις ξανά τον κώδικα που έγραψες μαζί με άλλους σε βοηθά να διορθώσεις τα σφάλματα. Και σίγουρα είναι πολύ καλός τρόπος να μάθεις. Οι προγραμματιστές πρέπει να απολαμβάνουν τη συνεργασία με άλλους συναδέλφους. Πρέπει να είναι έτοιμοι να μελετήσουν και μέσα από την κριτική να βοηθούν στη βελτίωση της δουλειάς των άλλων.

9. Έχεις σπουδαίο κίνητρο

Οι καλύτεροι Προγραμματιστές είναι αυτοί που έχουν κίνητρο. Αυτό σημαίνει πως κινητοποιούνται και απολαμβάνουν το να βρίσκουν λύση σε ένα πρόβλημα. Με άλλα λόγια, οι προγραμματιστές συχνά κάνουν τη δουλειά τους επειδή την αγαπούν. Όχι επειδή πληρώνονται για αυτό.

10. Είσαι «άρρωστος» με την την τεχνολογία

Είναι αυτονόητο. Θα πρέπει όμως να σε συνεπαίρνουν οι τεράστιες δυνατότητες που φέρνει η τεχνολογία στον κόσμο μας. Θα πρέπει να βρίσκεις τρόπους να τιθασεύσεις την τεχνολογία, για όποια εταιρεία κι αν εργαστείς. Αυτό είναι που φέρνει εν μέρει την επιτυχία στον Προγραμματισμό.

Πηγή: Theguardian

Διαβάστε ακόμα: Τα top στοιχεία που κάνουν ελκυστικό ένα IT βιογραφικό

Πώς ο Προγραμματισμός βοηθάει στην ποιοτική μείωση της ανεργίας