Πώς πρέπει να δουλεύεις; Σκληρά ή έξυπνα;

Πιθανότατα θα έχεις ακούσει πολλές φορές τη φράση «για να πετύχεις, πρέπει να δουλεύεις έξυπνα, όχι σκληρά». Ισχύει; Και τι ακριβώς σημαίνουν οι φράσεις «δουλεύω έξυπνα» και «δουλεύω σκληρά»; Σημαίνει δουλεύω λιγότερο; Αν δουλεύω σκληρά, δε δουλεύω (και) έξυπνα; Οι επιτυχημένοι άνθρωποι, πώς δουλεύουν; Και στην τελική, εγώ πώς πρέπει να δουλεύω;

Είναι γνωστό σε όλους πως η σκληρή δουλειά είναι το σημαντικότερο εφόδιο για την επιτυχία – την ακαδημαϊκή, την επαγγελματική, την προσωπική. Συχνά η συμβουλή πάει «Η ζωή δεν είναι εύκολη, πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά για να πετύχεις». Αλήθεια είναι αυτό, αλλά τι γίνεται όταν αποτυγχάνουμε ακόμα κι όταν έχουμε εργαστεί σκληρά; Τι πήγε στραβά; Δεν δουλέψαμε σκληρά, έξυπνα, ή κάτι άλλο;

Το να είσαι έξυπνος, σημαίνει – μεταξύ άλλων – το να κάνεις έξυπνες επιλογές: να παίρνεις τη σωστή απόφαση αλλά και να διαλέγεις τον πιο γρήγορο δρόμο για να φτάσεις στο στόχο σου. Οι έξυπνοι άνθρωποι πολλές φορές έχουν τη διορατικότητα να βλέπουν μπροστά, αλλά και να “κόβουν δρόμο” στο μονοπάτι προς την πρόοδο. Η ταχύτητα, οι σωστές επιλογές, σε  συνδυασμό με την πολύ σκληρή δουλειά είναι βασικά συστατικά του δρόμου της επιτυχίας.

Μοιάζει εύκολο, αλλά σίγουρα δεν είναι. Σκέψου μερικούς διάσημους επιτυχημένους ανθρώπους. Πώς πιστεύεις ότι δούλεψαν; Πιθανότατα δούλεψαν τόσο σκληρά που δε μπορούμε καν να φανταστούμε. Για παράδειγμα, είναι ευρέως γνωστό ότι ο μέσος CEO εργάζεται 60-80 ώρες την εβδομάδα, ενώ οι επαγγελματικά επιτυχημένοι άνθρωποι, συνήθως έχουν περάσει τα πάνδεινα για να γευτούν την επιτυχία, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στην εργασία. Αλλά δούλεψαν και έξυπνα.

Και η απάντηση…

Η ουσία είναι ότι για την επιτυχία δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ του να δουλεύεις σκληρά ή έξυπνα. Δούλεψε σκληρά, αλλά και έξυπνα. Κάνε το «μότο» της καθημερινότητάς σου. Δεν ξυπνάς ένα ωραίο πρωί και λες στον εαυτό σου: «Σήμερα θα κάνω έξυπνες επιλογές». Όχι. Θα πρέπει να το λες αυτό στον εαυτό σου κάθε μέρα. Επίσης, να θυμάσαι ότι μέσω από τη διαδικασία δοκιμής-σφάλματος (trialerror), χρησιμοποιώντας μέντορες και καθοδήγηση, αλλά και την εμπειρία, σου θα κάνεις λιγότερα λάθη, κερδίζοντας έτσι χρόνο και ενέργεια. Κάνε λάθη, αλλά να είσαι αρκετά έξυπνος ώστε να μαθαίνεις από αυτά. Θέσε “SMART στόχους.

Αυτές είναι μερικές από τις συμβουλές που δίνουμε στους μαθητές που παρακολουθούν τα Coding Bootcamps μας, τα ταχύρρυθμα προγράμματα επανειδίκευσης στον προγραμματισμό. Στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες να λαμβάνουν πέρα από άρτια τεχνική εκπαίδευση και όλα τα υπόλοιπα εφόδια που θα τους κάνουν όχι μόνο περιζήτητους προγραμματιστές, αλλά και συνολικά επιτυχημένους επαγγελματίες.

Πηγή: huffingtonpost.com